(VIDEO) Lelaki Indonesia Ini Menyamar Jadi Penyokong Bola Malaysia, Dan Ini Perkongsian Pengalaman yang Menariknya Dilaluinya ..


  - 28 Aug 17
  528 : 1
Loading...

Kemenangan Malaysia ke atas Indonesia adalah detik yang dramatis, stadium Shah Alam dipenuhi disetiap sudut ruang seolah-olah satu perlawanan akhir, keadaan semakin manis apabila kemenagan berjaya diraih.

Nampaknya kehangatan bola sepak Sukan SEA Kuala Lumpur semakin hangat selepas pasukan Harimau Malaysia berjaya menempah slot akhir perlawanan selepas mengalahkan tradisi musuh, Indonesia 1-0 hasil jaringan penyerang negara sensasi, N Thanabalan pada perlawanan akhir minit terakhir.

Malaysia akan menentang satu lagi tradisi musuh dalam bola sepak negara iaitu Thailand pada Selasa 29 Ogos ini.

 

Sedikit rasa takut sebelum ini adalah seperti biasa, risau belakunya perdaduhan jika ada provokasi kerana sentimen yang dimainkan sebelum ini, namun semuanya berjalan lancar dan tidak ada kesadaran pergaduhan yang dilaporkan.

Apa yang menarik, pada hari perlawanan itu, seorang penyokong Indonesia bernama Andri Suwarno telah memuat beberapa gambar di laman Facebooknya di mana dia telah menyamar dan menyusup masuk sebagai penyokong Malaysia.

 

Pengalamannya sebagai penyokong Malaysia, beliau melihat apa yang dilakukan oleh penyokong-penyokong Malaysia khususnya Ultras Malaya, dia terjubor dengan apa yang dilalui dan menceritakan akhirnya telah menemui rahsia jawaban ‘Malaysia selalu menang dengan Indonesia.

Jom kita baca.

Datang Malaysia nak tahu betulkah berlaku seperti apa yang dimain dan diapi-apikan di media.

 

 

Pergi Stadium Shah Alam, tengok bola, menyusup sebagai penyokong Malaysia, semua tanggapannya terhadap Malaysia berubah dan berita media ternyata bagi dia adalah hanya menyipu-sia selepas melalui pengalaman dalam stadium bersama penyokong-penyokong Malaysia.

 

Berikut adalah pengalamannya,

 

 

 

 

Bersama sebagai ‘penyokong’ Malaysia.

 

 

Rahsia Malaysia menang akhirnya ‘terbongkar’

 

Hormat lagu kebangsaan negara lain.

 

Tiada unsur rasis melainkan semangat patriotik.

VIDEO:

Ternyata posting dia berkenaan mendapat reaksi yang posotif dari rata-rata rakyat Indonesia, perlu diingat, Malaysia-Indonesia adalah serumpun, air dicincang tidak akan putus.

Loading...