“Tiada Istilah Perampas” – Lepas Bermadu, Isteri Pertama Lelaki Ini Buat Perubahan Mengejutkan …


  - 12 Aug 17
  651 : 1
Loading...

Untuk pengetahuan semua, saya mampu berkahwin, cukup zahir dan batin, isteri pertama juga ok untuk saya kahwin. Isteri kedua pernah mention dia berkahwin ikut undang2 malaysia, ya bukan mudah prosedur poligami di Malaysia, perlu kebenaran isteri no.1 utk certain negeri saya follow begitu.

 

Ujian kepada saya melanda apabila partner bisness saya seorang indian diserang heart attack dan meninggal dunia secara tiba-tiba. Dipendekkan cerita selepas banyak benda la, project berjuta-juta ringgit hancur / hilang dan saya menanggung bebanan hutang, komitmen bulanan, isteri nombor 1 juga agak high class. (Jangan fikir saya burukkan isteri nombor 1 saya ye, selagi mampu saya berikan apa yang dia mahu) jujurnya saya ok dan hargai dia, tapi yela kadang sebagai suami bila kita jatuh, no money, we need sokongan bini yang boleh berdiri dan duduk sesama, mase ni bukan saya cari no.2 ye, mase ni dengan no.2 dah plan nk kahwin pn, .. dan saya memang takde duit mase ni, betul sebentuk cincin kahwin saya tak boleh beri. InshaaAllah cincin kahwin akn menyusul tak lama lagi, for your birthday.

Boleh dikatakan semua belanja kahwin, wife no.2 yg sponsor, habis dalam 5k, majlis pun di hotel (kawan wife no.2 manager hotel so just sewa dewan rm300 sahaja), akad nikah umah mertua, .alhamdulillah, takde kahwin di Thai.

Bagi yang dikecam hebat wife no.2 sy, saya nk cerita nikmat dan rahmat Allah, apa yg berlaku, lepas saya kahwin dengan wife no.2 dalam saya takde berduit, yang cakap saya gila nak cari no.2,

 

Wife no 1 berubah …

1. Wife nombor 1 saya, telah berhijrah, mula berhijab, rajin solat, belajar mengaji semua.Ya Allah syukur sangat.

2. Ramai yang cakap, wife no.1 x redha, Allah tarik rezeki, .like u all semua tahu bila-bila Allah nak anugerahkan rezeki ye, .. almost 2 years saya ada masalah bebanan hutang, dalam pada itu tempoh kahwin dengan wife no.2, and wife no.2 banyak membantu, (ustaz saya cakap isteri yang mmbantu suami dari segi kewangan sangat mulia disisi agama) ,. kepada yang cakap wife no.2 mesin atm, bla3..sy igt semua tu dan saya sangat sedih, “ayang mfkn abg, kdg abg terpaksa pinjam dengan ayang, thank you sebab sangat memahami keadaan abang, inshaAllah nak settle dah semua benda, nanti abang bawak kita semua pergi umrah”, .. InshaAllah.

3. Jujurnya, wife no.1 makin menyayangi saya, makin manja, makin menjaga makan minum saya..makin jadi penyejuk mata saya sangat berbeza dari dulu.

4. Allah maha adil. Saya berkahwin wife no.2, mase bisnessnya kecil sahaja, sehingga hari ni, bisness makin maju, dah buka cawangan, dan sekarang tengah usahakan kedai makan pula untuk bantu familynya yang kurang pendapatan, .. Allah kurniakan rezeki pada wife no.2., Alhamdulillah.

Kisahnya, setelah berkahwin lagi sekali, isteri no.1 makin berubah ke arah kebaikan, cuma rase cemburu juga timbul dalam hati wanitanya, saya tak pernah salahkan dia, saya tak akan ungkit apa-apa sebab masa nak kahwin dulu dia ok saje ke ape, .mugkin sebab tekanan, hidup sudah tidak seperti dulu ,. Saya akui, saya agak tertekan dengan sikap “manja2” dia, .tapi saya sabar, ye kadang saya lebihkan no.1, contohnya raya ke5 baru saya balik umah no.2, saya tau no.2 pun sedih pun merajuk, tapi dia cukup faham keadaan, saya cuba sedaya upaya untuk adil dari segi bermalam, kecuali yang saya tak dapat elakkan ..

 

“Untuk sayang, maafkan I, I cuba sedaya upaya untuk beri kebahagiaan pada syg, I love you for the rest of my life. I know u drive urself to accept and redha everything, as u said it takes time. Thank you for everything, ”

“Untuk ayang, abang syukur Allah hadiahkan ayang pada abang, thank you atas kesabaran dan keikhlasan ayg, as u said, u want all of us to live happily, Abang akan cuba sedaya upaya, inshaAllah,”

Tiada istilah perampas, perosak umah tangga orang, dalam kehidupan rumah tangga sy.

Sekian.wallahualam

Loading...