Janda Cantik Berkepala BABI … Perbuatannya Terhadap IbuBapa Buat Ramai TERGAMAM !!!


  - 28 Aug 17
  950 : 1
Loading...

Jamilah 20an, (bukan nama sebenar) adalah seorang isteri yang malang. Dia telah ditinggalkan suami sebaik sahaja melahirkan anak sulung mereka. Jamilah terpaksa akur dengan nasib yang menimpanya itu.

Sumber: grenbara / ohbuaian

Mujurlah dia masih mempunyai ibu bapa yang peduli akan dirinya. Itulah yang dikata kasih sejati seorang ibu. Tiada tolok bandingannya walhal semenjak kita dalam kandungan lagi kasih sayang sudah dicurahkan sepenuh jiwa dan raga. Setelah Jamilah bergelar janda, Jamilah kembali ke rumah ibunya.

Walaupun Jamilah tidak mendapat kasih sayang seorang suami tetapi dia adalah lucky kerana masih mendapat kasih sayang dari ibu sejati. Jamilah dan anak kecilnya dijaga dan diberikan kasih sayang dengan sempurna. Soal makan dan minum Jamilah dan anaknya tidak menjadi masalah kerana Jamilah masih mempunyai bapa yang masih kuat mengerjakan ladang dan sawah.

Bapa Jamilah keluar bekerja awal pagi dan pulang lewat petang. Manakala ibunya tidak banyak aktiviti di rumah hanya memberi makan haiwan ternakan sahaja. Adik-beradiknya semuanya sudah berkahwin dan membawa haluan masing-masing. Jamilah adalah anak bongsu dalam keluarga, mengenang nasib malang Jamilah, sudah tentu perasaan sayu dan kasihan dari ibu membuak-buak apabila melihat anak dan cucu kecilnya tidak terbela. Usia Jamilah masih remaja walaupun bergelar janda.

Zaman remajanya masih lagi belum puas dikecapi tambahan pula fikirannya masih belum matang dalam erti hidup. Jamilah terasa diri begitu bebas dan terlepas dari belenggu ketika hidup bersuami dulu. Jamilah tidak merasa kekurangan pada dirinya malah semakin yakin kerana dia masih muda dan masih kelihatan cantik. Segala urusan anak kecilnya diserahkan kepada ibu dengan alasan tidak biasa dengan karenah anak kecil. Sebenarnya Jamilah malas untuk menguruskan anak kecil yang merimaskan. Pada mulanya, ibu Jamilah tidak perasan, maklum sahaja cucu sendiri, tentu tidak terasa bebannya.

Hari berganti hari hidup Jamilah semakin selesa. Dia hidup di bawah jagaan yang sempurna. Semua soal makan minum, mengasuh anak kecil dan kerja rumah semuanya diambil alih oleh ibu dan bapanya. Jamilah hanya menolong ala kadar sahaja agar malasnya malasnya tidak nampak ketara.

Jamai Jamilah semakin menjadi-jadi. Melaram dengan pakaian-pakaian fesyen terkini dan bersolek agar sentiasa cantik. Suatu hari, Jamilah telah menyampaikan hasratnya ingin ke pekan untuk mendandan rambut dengan terkini fesyen. Namun, ibunya melarang kerana menurut orang ramai, kandungan bahan mendandan rambut saat itu dibuat dari bahan haram yaitu babi lemak. “Ala, bukan nak makan babi tu, hanya sapu atas kepala agar rambut lebih hitam dan berkilat ….” Jamilah memberi alasan supaya permintaannya ditunaikan.

Namun begitu, ibunya tetap melarang. Maka berlakulah satu pertengkaran antara Jamilah dan ibunya sehingga dia tergamak mengeluarkan kata kesat sambil menyumpah-nyumpah mama. “Binatang babi! Binatang anjing! “Kata Jamilah semakin berani setelah melihat ibunya diam saja sambil melepaskan tawa. Jamilah masih berdegil, nafsunya untuk kelihatan cantik dan bergaya semakin meluap-luap sehingga tidak kira lagi mengenai halal dan haram. Matlamatnya supaya ramai lelaki melihat dirinya cantik macam primadona.

Sekaligus sahamnya akan naik mengatasi anak-anak dara sunti di kampung itu. Petang itu, apabila Jamilah baru pulang dari pekan mendandan rambut, tiba-tiba dia mendengar suara anak kecilnya menangis kuat teresak-esak. Hati Jamilah naik radang kerana dia rasa ibunya sengaja membiarkan anaknya begitu kerana ingin membalas dendam.

Dengan bengis, Jamilah terus naik ke rumah dan jadi seperti orang yang terkena syaitan, terus meluru ke bilik anaknya yang menangis itu. Anaknya diambil dan diletakkan di satu sudut di dapur dan terus menuju ke kamar ibunya untuk bertindak sesuatu. Mulutnya tidak henti-henti mengomel sambil menyumpah-nyumpah. Sebaik sahaja dia masuk, kelihatan ibunya sedang mengerjakan solat.

Kerana terlalu marah, dikala ibu sedang sujud, dia bertindak menendang ibunya sambil berkata “Oi babi, anjing, beruk! Tak boleh harap … .menyusahkan orang, celaka! “Ibunya yang jatuh tersungkur di hadapan sejadah bangun mengaduh dan terpinga-pinga. Dia tidak tahu apa sebabnya Jamila tiba-tiba naik angin. Setelah beberapa lama berlinanganlah airmata ibunya apabila menyedari perkara sebenar.

Sebenarnya bukan niat ibunya membiarkan cucunya itu menangis keseorangan, ketika itu dia sedang bersembahyang, maka terpaksalah membiarkan budak itu sebentar. Sudah berapa daya dia menyegerakan solatnya setelah menyadari cucunya menangis kuat, namun belum sempat selesai solat, Jamilah terlebih dahulu datang menyepak punggungnya.

Hati ibu mana yang tak hancur remuk mengenangkan anaknya yang sampai hati dan tergamak melakukan sebegitu terhadapnya berbanding kasih sayang yang telah dicurahkan secukupnya demi anak tercinta. Ibu mana yang tidak sayangkan anak … .dalam keadaannya yang sakit seluruh sendi akibat tersungkur atas tikar sembahyang tadi, dia telah berdoa kepada Allah agar dapat diampun dosa anaknya itu. Dengan takdir Allah, tiba-tiba Jamilah berteriak dari arah dapur. Macam sesuatu yang telah berlaku pada Jamilah dan cucunya.

Dengan lemah longlai, tergesa-gesa dia pergi mendapatkan Jamilah. Jeritannya sungguh kuat sehingga jiran berdekatan boleh mendengarnya. Tambah terkejut apabila kita semua menonton seutas rantai besi tiba-tiba keluar memecah lantai dapur dan melilit dan merantai kaki Jamilah dengan kuat. Jamilah menjerit kesakitan dan anak dikendong terlepas dalam dakapannya.

Ibu Jamilah separuh pengsan melihat keadaan Jamilah sebegitu. Jelas Nek Mariam yang merupakan salah seorang yang menyaksikan keajaiban Allah Yang Maha Esa itu. Maka berduyun-duyunlah orang kampung datang untuk membantu melepaskan besi chengkaman yang melilit kemas di kedua kaki Jamilah. Bertungkus-lumus orang cuba memotong besi itu namun tidak berhasil.

Jamilah meraung sekuat-kuat hati kerana terlalu sakit. Akibatnya darah tidak berhenti mengalir membasahi lantai dapur. Setelah beberapa jam berlalu, besi rantai yang mempunyai kekuatan luar biasa itu masih tidak boleh dileraikan dari kaki Jamilah. Akibat pendarahan yang banyak, Jamilah meninggal di situ juga dengan wajah riak yang sangat menakutkan. Ibu Jamilah terpaku tidak mampu melakukan apa-apa.

Dia sedar itulah balasan Allah terhadap anaknya, hanya dia tidak menyangka secepat itu. “Anehnya, sebaik sahaja Jamilah mati, rantai itu terurai dengan sendirinya dan masuk semula ke dalam tanah. Kami semua begitu terpegun dan merasa insaf dengan apa yang berlaku. Itulah balasan Allah terhadap seorang anak yang derhaka, “sambung Nek Mariam sambil menitiskan airmata.

Jenazah Jamilah diuruskan seperti biasa dan dikebumikan. Upacara membaca ayat suci Al Quran di atas kubur selama 7 hari memang sering dilakukan oleh masyarakat di Pantai Timur dan menjadi satu upacara kebiasaan kepada sesiapa yang baru dikebumikan. Saat orang kampung bergilir-gilir membaca Al Quran, maka satu lagi petunjuk dari Allah terjadi. Pada masa hampir subuh, mereka terdengar satu suara yang meraung-raung dari arah liang semua. “Mak ooiii … .. !! Ayah ooiii !! Tolonglah …! Allah Tuhanku … .minta tolong …! Mak … .ayah … tolonglah! “Suara mendayu-dayu itu sungguh menyeramkan dan tidak henti-henti,” cerita Nek Mariam lagi.

Salah seorang daripada mereka bertindak memberitahu kepada ibu Jamilah bahawa suara mereka yang mereka sangka datang dari arah liang semuanya. Dengan bantuan jiran-jiran berdekatan, mereka segera ke Kubur Jamilah untuk menggali kubur itu kerana mereka menganggap Jamilah masih hidup. Setelah digali, alangkah terkejutnya bila melihat jasad Jamilah yang kaku dan berbalut itu telah bertukar rupa.

Kepalanya menjadi kepala seekor babi! MasyaAllah …. Ramai orang menyaksikannya … .satu lagi keajaiban yang sengaja Allah ingin memperlihatkan pada hamba-hambanya. Bertambah sedih dan sayu hati ibu Jamilah melihat keadaan anaknya begitu …. Semalam dia bermimpi, Jamilah datang kepadanya dengan keadaan yang sangat buruk dan daif sambil berkata: “Tak payahlah ibu mengadakan kenduri arwah untuk saya, kerana saya telah keluar dari Islam ….” Menyedari hakikatnya ibu itu terkejut dan tak henti-henti menangis sambil berdoa kepada Allah agar mengampuni dosa anaknya itu. “Maka tiadalah kenduri arwah dibuat untuk Jamilah. Itulah cerita tentang balasan Tuhan terhadap hambanya yang berdosa.

Dosa pada Tuhan mungkin boleh diampunkan jika kita bertaubat nasuha, tetapi dosa pada manusia, lebih-lebih lagi kepada kedua ibu bapa, kita sendiri harus meminta ampun dan maaf … .Jika tidak tanggunglah dosa itu dan akan dikira dan dibalas setimpal di akhirat kelak … “Nek Mariam mengakhiri ceritanya yang penuh keinsafan sesuai untuk kita semua … .wallahualam.

Loading...